Slovenski nacionalni kompetenčni center za superračunalništvo

Damjan Harisch, Arnes, koordinator NCC Slovenija

Slovenski nacionalni kompetenčni center za superračunalništvo deluje v okviru Slovenskega superračunalniškega omrežja (SLING). Je eden od 33 nacionalnih kompetenčnih centrov v Evropi, katerih cilj je povečati smiselno uporabo superračunalnikov. Evropa želi z vlaganji v infrastrukturo in znanje ujeti in prehiteti ZDA ter nekatere azijske države na področju uporabe superračunalnikov. Poleg izgradnje novih superračunalnikov bomo prek delovanja nacionalnih kompetenčnih centrov spodbujali uporabo superračunalniških zmogljivosti za potrebe raziskav v znanosti in industriji, na akademskem področju ter pri zagotavljanju javnih storitev, predvsem prek dviga nivoja znanja uporabnikov in splošnega zavedanja, kakšne so prednosti uporabe tovrstne tehnologije.
Pomemben del aktivnosti nacionalnega kompetenčnega centra je organizacija izobraževanj. Pripravljamo brezplačne delavnice in seminarje, ki jih lahko obišče kdorkoli. Ideja je, da imajo posamezniki, ki želijo pridobiti ta znanja, na voljo izobraževanja, ki so prilagojena oziroma zahtevajo različne nivoje predznanja.
Naslednja aktivnost je organizacija oziroma vzpostavitev sistema uporabniške podpore, torej kako pomagati tistim, ki želijo na kakršenkoli smiseln način uporabiti superračunalniške vire, predvsem tiste, ki so na voljo v okviru konzorcija SLING. Pomembno je predvsem, da je uporabnikom na voljo ena vstopna točka za vsa vprašanja – to je e-naslov: podpora@sling.si.
Prav tako je naloga nacionalnega kompetenčnega centra tudi spodbujanje uporabe superračunalnikov v industriji oziroma gospodarstvu. V okviru delovanja nacionalnega kompetenčnega centra mislimo predvsem o pomoči malim in srednjim podjetjem. Predvsem si želimo oceniti oziroma poiskati potencial posameznih podjetij – ali bi bila za njih oziroma njihovo poslovanje koristna uporaba superračunalniških zmogljivosti. To podjetja lahko storijo prek izpolnitve vprašalnika – tako imenovanega »HPC4SME assesment tool«, kjer na podlagi vprašanj, na katere podjetje odgovori, ugotovimo ta potencial in predvsem, kako jim pri tem lahko pomagamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja