Mednarodne aktivnosti HPC in sodelovanje SLING

Andrej Filipčič, Institut Jožef Stefan

Evropsko skupno podjetje EuroHPC z 31 državami članicami je edinstveno na svetu. Vzpostavljeno je bilo leta 2018 z namenom izgradnje evropskega superračunalniškega omrežja z najmodernejšimi visoko zmogljivimi računalniki (HPC), ki bi presegli zmogljivosti Združenih Držav Amerike in Kitajske, ter vzpodbudilo hitrejši razvoj računalniških tehnologij v Evropi.
Kot prvi računalnik skupnega podjetja je bil v Mariboru na IZUM leta 2021 vzpostavljen superračunalnik Vega proizvajalca Atos v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan in ARNES, ter se uvrstil med 50 najhitrejših superračunalnikov na svetu. Danes EuroHPC razpolaga z sedmimi delujočimi superračunalniki, šest pa jih je še v izgradnji.
EuroHPC skupaj z državami članicami investira približno milijardo evrov letno z zagotovljenim financiranjem do konca leta 2027. Slovensko znanost in univerze je to spodbudilo k intenzivnemu sodelovanju. Pod okriljem konzorcija SLING smo se tako pridružili konzorciju Leonardo, ki gradi enega najhitrejših superračunalnikov v Bologni v Italiji, prav tako smo ze pridružili pri vzpostavitvi prvih velikih kvantnih računalnikov v Evropi. Poleg vseevropskega sodelovanja kompetenčnih centrov EuroHPC smo v Sloveniji tudi pridobili financiranje treh centrov odličnosti za razvoj aplikacij s področja molekularne dinamike, znanosti materialov ter pomoči in usposabljanja malih in velikih podjetij za uporabo superračunalnikov. Tri slovenske univerze sodelujejo tudi pri vzpostavitvi enovitega magisterskega študija s področja visoko zmogljivega računalništva.
Hiter razvoj superračunalništva v Sloveniji je vzpodbudil intenzivno rabo v znanosti, Vego uporablja že preko 300 raziskovalcev. Velik
 prispevek računske moči, kapacitet za hrambo podakov ter odlične mednarodne mrežne povezljivosti je opazen tudi pri velikih mednarodnih eksperimentih, kjer sodelujejo slovenski znanstveniki, kot so na primer ATLAS v CERN, Observatorij Pierre Auger v Argentini, Belle
II na Japonskem, Vera C Rubin v ZDA, ter Cherenkov Telesope Array, kjer računalnik Vega bistveno prispeva z računsko močjo in s tem k obsežnejšim in kvalitetnejšim publikacijam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja