Nadzor omrežja z NMaaS

Damjan Ferlič, OŠ Frana Malgaja Šentjur

Delovanje organizacij je vedno bolj odvisno od njihovih lokalnih omrežij ter od interneta. In prav delovanje in zanesljivost omrežne infrastrukture je zelo pomembno za nemoteno delo uporabnikov. Prav tako se v omrežjih povečuje število naprav, ki so potrebne za delovanje samega omrežja. Vedno več je tudi naprav, ki so priključene v omrežje in uporabnikom nudijo podporne storitve. Da lahko informatiki čim lažje in učinkoviteje upravljamo z vso to opremo ter uporabnikom nudimo čim boljše pogoje za delo je pomembno, da ne »tavamo v temi« in da lahko merimo in vizualiziramo obremenitve ter alarmiramo ob napakah.

V ta namen obstaja veliko rešitev, v prispevku pa bo predstavljena storitev GÉANT NMaaS (GÉANT Network Management as a Service). Prva prednost te rešitve je predvsem v tem, da deluje po principu storitve. To pomeni, da se uporabniku ni potrebno ukvarjati s samim sistemom za nadzor omrežja, ampak se lahko osredotoči zgolj na naprave, ki jih želi nadzorovati.  Takšen pristop je primeren za organizacije, ki same nimajo dovolj lastnih virov, da bi takšen sistem nadzora vzpostavile in vzdrževale.

GÉANT NMaaS na svojem portalu ponuja različna orodja, ki so nam v pomoč pri nadzoru in upravljanju omrežij. Tako so na voljo: LibreNMS, Prometheus, Oxidized, Grafana, ELK Stack itd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja